第四代Hidden Agenda望眾籌延續音樂夢 冀十日籌得50萬

Browse By

This photo taken on June 14, 2015 shows a man listening to the sound check before a double-bill concert with Swedish "post-hardcore" band No Omega and local band DIV performing at Hidden Agenda in Hong Kong. No Omega, a four-piece from Stockholm, finished their tour of China and will head to Japan later in June. AFP PHOTO / RICHARD A. BROOKS

Hidden Agenda是全港最大型的獨立音樂表演場地

全球知名眾籌平台 Kickstarter 正式登陸亞洲,喜歡支持原創產品的你除了集資購買科技產品,又有沒有想過集資支持香港本土的音樂場地呢?

HA4

Hidden Agenda 4.0的場地

全港最大型的獨立音樂表演場地 Hidden Agenda(HA)位於牛頭角工廈的場地早前被釘契,業主訂下了最後搬遷限期為10月14日,意味着將要面臨第三度搬遷。Hidden Agenda facebook專頁日前公佈 HA 4.0的計劃,創辦人之一許仲和(阿和)決定今次將申請「食物加工牌」,以一間「合法、合規」的外賣小食店形式令 HA 光明正大開門,打破長久而來「違規使用工廈土地」的問題。由於 HA目前無法一力支付整個申請牌照的費用,所以希望借眾籌來實現 HA 4.0 計劃的第一步,而眾籌的目標金額為 50萬。

14222225_1157003927692630_1036841275714303116_n

HA 4.0 的 Floor Plan

這次將會是 HA 的終極計劃,他們謂「不成功,便成仁」。由於已經繳付首期訂金,如果限定前仍未能籌到目標金額,接下來 HA 再不會/不能找其他方式營運。而新場地業主要求負責人於9月15日(下星期四)前繳付所有餘款,意味着他們只剩下8日時間籌集50萬的資金。

以下為專頁節錄的Questions & Answers:


Q1. 未來地址係咩?
工廈地鋪,但確實地點暫時要保密,因為會涉及發唔發到牌。

Q2. 點解 HA 三代要搬?
因為目前單位已被釘契,業主同我地已經訂下左搬遷限期,確定搬遷日子為 2016-10-14。

Q3. 點解今次眾籌唔放上眾籌網站 ?
因為時間上比較緊迫-我地今次搵到既新地方,需要係 2016-09-16 前要繳付所有訂金;我地希望係繳付所有訂金前,知道實際有幾多人會支持我地申請牌照,並且捐款協助。而放上眾籌網站都需要較長時間同手續上亦比較煩復。

Q4.目標金額係幾多?用途係咩
HKD 500,000;全數會用作應付牌照費用及應付發牌而必須交付既工程費用。

Q5. 今次計劃會嘗試做幾耐?
租約一簽就會係「三年死約,一年生約」,所以至少我地都會行4年去試。

Q6. 會唔會公開眾籌數字?
由 07 / 09 / 2016 到 15 / 9 / 2016,我地會每日晚上 9 點公布籌得數字。

Q9. 上述銀行戶口持有者係邊個?
Hui Chung Wo (許仲和)為 HA 負責人,以上兩個戶口都係佢個人戶口。

Q10. 點解唔係捐去公司戶口?
因為眾多原因, HA 舊有銀行帳戶已被註銷,難以再用同一名義申請;
而HA三代始, HA 所有收支都經由許仲和先生之戶口,HA 亦有義工核數,確保 HA 收支沒有出現壞帳。
另外,今次眾籌所得款項,所有使用會公開同大家交代,保證所得善款用得其所。

Q.11 點解係申請食物加工牌照,而並非食肆牌照
因為目前單位地契唔適合用作食肆牌照。

Q.12 申請會所牌得唔得?
會所牌一直都有討論,但並唔係最理想既方法,但我地都想聽下有經驗人仕既說法

Q.11 如果眾籌成功, HA 4代會幾時開門?
理想時間為 2016-12月。

Q.13 眾籌成功後,HA 會點樣回贈各位有心人士?
已經大概諗好左兩場免費入場既演出比大家,一定好玩精彩既 : )

Q,14 外賣有咩食?
容後我地再討論,敬請期待!


截至9月6日晚上10時30分,HA籌集到 $49,050,即約目標金額的十分之一。他們未來會於每晚 11 時更新眾籌數字。若眾籌成功, HA 4.0將於今年12月開門。他們亦會舉辦兩場免費表演回饋所有有心人。

眾籌途經
中國銀行 HUI CHUNG WO – 012 735 1023 7844
恆生銀行 HUI CHUNG WO – 791 0786 78 882

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: