林海峰金句語錄

Browse By

舞台如美國小街近似

壓軸環節,Jan與葛文輝重演「高山青龍」合唱連串改編歌詞的金曲

 

 

林海峰昨晚舉行首場楝篤笑,除了稱讚三位民間特首周潤發、劉德華和黎明外,當然勁爆金句,Jan話香港需要正能量,更話要捍衛廣東話:

金句Jan語錄:

捍衛廣東話:
你們聽K-POP學韓文,唔會因為我首廣東歌,而學好廣東話?
三十年後,喺廣東道講廣東話,仲有冇人識聽?
撐香港已成風土病,有香港成分就肓撐,就來香港腳都撐,香港人行香港路,

打工仔心聲:
無人鍾意起身返工,但返一份鍾意人工嘅工就唔介意起身。
浪漫是取決於夠唔夠浪費,人不夠浪漫是因為人工不夠浪費。
香港人人搭加航,全名加班航空,OT Airline,廉航來的,仲係飛一世。
低層是廢青,老細是傑青,中層就是淒清。
既然低層是廢柴、高層又無可取代,所以中層就是無可取代的廢柴,專負責食屎和執屎。

怪獸家長:
香港家長壓力好大,尤其是小朋友考試季節,內心的菩薩都變恐怖分子拉登。
萬段帶不走,唯有業(作業) 隨身。
家長得閒去搞野,小朋友多啲去郊野,教育嘅野,大家出來求材,唔使攞人命嘛!

新飲食態度 – 「懶係簡單」:
香港地道美食的共通點係,品牌有名氣,老闆有羈氣,廚房有鑊氣,招呼有脾氣,門口有人氣(長期排人龍) 。
遇上惡劣招待,甚至被叫「咪鏈黎」(米芝蓮) ,都會令人愈叫愈要黎,因貪佢有星,咩星?係la 星!
香港除了係美食天堂,仲叫乞食天堂。(受氣都要乞求去食)

獅子山精神
常言道獅子山精神,點解香港咁多個山、獅子山寧舍精神?其實其他山都好精神,只係無pub歌。
大帽山平日唔會去,天寒地凍才會去,「條命我自已嘅」!
香港支旗最近有少少軟賴賴,可能受獅子影嚮,獅子又似有精神病的開始變種,變成撕裂,撕裂比獅子兇猛,把香港幾百萬人撕開一碌碌碎上。

美容院係毀容院?
新聞自由玩完、港產片玩完、廣東歌玩完、廣東話玩完、和諧玩完、香港玩喇,我頂!

合家歡坐七人車:
香港好多七人車通街走,但人齊坐滿就會有好多要求,同一部冷氣要調教不同的溫度,同一時間要調教不同的音樂,但一國兩制係唔存在。
真正的和諧唔係七個人同一方向,係七個人唔同方向,而又互相尊重,架駛的車才是和諧號。

其他金句

以前的手提電話好似啞鈴咁重,但拎得起放得低,現在的係拎得起放唔低。

木口木面相反詞係High口High面。

香港人做足反應,行又行過出街,瞓又瞓過馬路,最緊要係有無鏡頭Take你﹐即係有無人睇你台戲。

高中女無忘初中,扮晒眼大、腰細、腳長、講話仲高八度,但有樣係真,就係剋人憎。

電影《英雄本色》是香港經典電影,無得回去,但要告之大家,我地唔見左嘅野要自已攞返!做香港人!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: