大讚女兒患流感40度高燒照比賽得獎 港媽被網民炮轟自私

Browse By

本港冬季流感季節正值高峰期,幼園爆發流感數量及幼童住院率高,目前已有191間幼稚園或幼兒中心被建議停課7天。不過仍有家長無視風險,居然讓患有流感的女兒參加跳舞比賽,被不少網民瘋狂炮轟。

該名家長的帖文被上傳到多個Facebook群組,事緣一名家長在本月6日發帖文,文中表示女兒原本要參加一個團體跳舞比賽,卻不幸在比賽前一日患上流感。該家長大讚女兒患40度高燒依然堅持出賽,「努力堅持咗2分鐘,有幸拎到亞軍」,最後以Hashtag形容「好勝的女兒」、「獎勵你食雪糕」,更分享女兒比賽的照片。惟帖文近日在多個社交群組與WhatsApp群組瘋轉,引起網民熱烈討論。不少網民直斥該家長自私,「 就係多謝呢啲人,(流感)先會爆,自私到呢」、「嗰日比賽嘅朋友真係多謝晒呢位家長」、「個阿媽應該係自己都燒壞咗個腦」、「仲夠膽講出黎嗰下勁,又係坐住咗個腦」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: