女飛魚歐鎧淳拍廣告被批侮辱運動專業 歐:其實幾感動有人以運動角度評價

Browse By

香港(Stephanie)早前為一間米線專門店拍攝廣告,結果遭受網媒批評有失專業,令到Stephanie本人亦不得不在facebook撰長文回應。

事源有網媒引述米線廣告劇情,手受了傷的Stephanie在訓練中游出了「3分27秒」(廣告中實為3分29秒)的好成績,其他隊友為她興奮歡呼,而Stephanie在情節都表現驚訝。筆者質疑,其中的「3分27秒」成績的合理性,矛頭直指Stephanie欠專業「掛住拍野,冇練水呀?歐鎧淳早排先叫人留意你專業」。為了增加說服力,筆者還援引了本港其他泳手的記錄數據,「2016年,港隊代表何詩蓓於200米自由式游出1分56秒91,破香港紀錄。400米佢自己保持既香港紀錄,係4分13秒81。4×100接力,都係3分39秒94。咁3分27,請問各位盲撐歐小姐既粉絲,係咩項目呢?自由式三百米呀?」筆者繼指,Stephanie容許了導演和編劇侮辱其專業,字裡行間又指她「好人好姐,做咩會做娛樂圈拋頭露面」。

Stephanie閱後在facebook發長文解釋,指這個時間其實是廣告中的彩蛋,更向大家普及游泳訓練知識,「呢個時間字面上並唔常見,因為呢個係我練短池十個三百自嘅平均目標時間。每一個訓練都有佢既目的,至於片中點解係三百唔係四百;第一係令訓練有多一啲變化,第二可以延長高速度嘅時間。微電影係以我目前訓練為藍本,所以唔係就咁衝一個單次嘅時間。如果只係衝一個三百米,得到嘅強度耐力效果唔高,我教練同我追求嘅係平均速度。加上我係嗰種比賽游得快過訓練嘅泳手。簡單啲講,即係從來冇喺訓練時,游到過我任何一個最佳時間,變相攞比賽時間作對比就變得冇乜意思。」

此外Stephanie又回應自己「拋頭露面」做悉數運動員本分之外的事情,是為把握機會以運動員身份去接觸幕前,身示運動員可以有多樣性的發展空間。最後Stephanie亦都表示感動,拍筆者以運動角度來評價作品,證明有人正嘗試去了解體育運動。Stephanie大方的回應受網民大讚,有指她回應得體,相當有氣度。亦都有網民嘆道運動員維生不容易,筆者不應因為Stephanie是運動員而將她定型,尊重運動員也可以自由做其他事。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: