花貓BB亂入馬路中心 愛心鐵騎停車冒死救走

Browse By

「馬路如虎口」這句口號人所共知,但不包括貓貓,今早一隻初生花貓在沙田獅子山隧道公路近聚龍居,出九龍方向亂闖,差點被車輛輾過,幸得一名姓郭的愛心鐵騎士停車將貓貓冒死救走。他其後在Facebook發文,指當時擔心貓貓可能被車撞死,故泊車後將貓貓救起,短短五小時已經吸引起過6000個Like,而貓貓亦已被有心人領養。

(圖/ 郭先生FB)

(圖/ 郭先生FB)

(圖/ 郭先生FB)

於長洲上班的郭先生在Facebook指:「今朝揸電單車發現有舊野(嘢)係馬路中心,回望一下,郁既………..」他擔心貓貓可能會被車撞死,「行左陣點都唔忍心,泊低車返去望望,唔救佢應該會比車車扁」。事件引起網民關注,不少人大讚鐵騎士有愛心,又稱他為英雄。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: