馬鞍山食天使麵現煙頭 顧客以為係黑松露

Browse By

有市民星期五向本網報料,指下午四點鐘左右,到馬鞍山錦英苑一間茶餐廳食下午茶,發現野菌忌廉天使麵內有煙頭,他指當時向職員反映,之後職員表示要拍照,並將天使麵收起,該餐廳職員接受查詢時,表示店內沒人吸煙。【睇片】

周先生星期五下午四點左右,到馬鞍山錦英苑一間茶餐廳食下午茶,叫了一碟野菌忌廉天使麵,食到最後覺得天使麵味道奇怪,初頭以為是黑松露,但認為價錢二十多元,不應有黑松露,於是發現天使麵內的「菇」其實是煙頭,「咁食咗幾嚿菇之後,最後嗰嚿就咬唔開,咬極都咬唔開,好難咬,跟住先覺得好怪呀啲味,跟住拎出嚟睇係煙頭嚟,我有同佢哋反映,問經理喺唔喺度,佢話唔喺度,跟住職員好快收走啲嘢,話拎去影相就唔俾返我,就取消咗張單,跟住好似無咗件事咁。」周生認為是廚房有人吸煙引致,「Hea咗啲囉,食住煙咁煮嘢食,咁即係話佢喺廚房空間到,食住煙已經唔係一件好安全嘅事」。周先生指已向食環處投訴,對方表示需一個工作天跟進。

我們亦向餐廳查詢,職員則表現激動指已將天使麵收起,「我哋而家留起咗,留起咗,我就無同事吸煙嘅,咁嗰個菇經過高溫處理,煙頭就唔似有高溫處理過,(即係代表咩?)唔知呀,都係等公司處理」,記者於是向他詢問是否有員工在廚房吸煙,他即激動回應,「你有無讀書呀,Form幾呀?記者?(咁你覺得原因係咩呢?)X你老X」之後卡線。

清楚見到煙頭(周先生提供)

清楚見到煙頭(周先生提供)

周先生提供

周先生提供

由紙巾包起(周先生提供)

由紙巾包起(周先生提供)

周先生提供

收據(周先生提供)

周先生提供

周先生提供

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: