大台劇內容貼地

Browse By

「今時今日搵三萬住私樓,不如搵萬幾住公屋!」哈,又真係幾入肉,說的是無綫劇《金宵大廈》的對白,近日網民高度關注這部穿越奇幻劇,講靈異不一定要見鬼嘅,就用現今社會狀況都夠吊詭,比如飾演大廈保安員的陳山聰提及香港樓價問題,就頻頻爆seed,包括「香港嘅樓市係全世界最恐怖、最靈異嘅鬼故」、「買樓係香港人嘅畢生夢」、「我醒目呀,十幾年前入定紙,有公屋住,唔使追呢個香港夢」等。

至於手機店老闆林子善的際遇亦好貼地,因沒法通過壓力測試未能「上車」,當阿蕭建議他與女友一起供樓時,膠罐默默舉起左手,阿蕭頓時明白。膠罐又說,「我呀媽同我講,有樓先會有女朋友,但個經紀同我講,有女朋友先買到樓,我依家都唔知係有雞先定有蛋先」,哈,有趣。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: