化妝師暗寸示威者那渣嘢 英品牌割席:已結束合作

Browse By

反修例事件引發的社會矛盾不斷,有網民早前發起到櫃員機或銀行分行提取現金或兌換港元至外幣的行動,以達致「擠提」。星級化妝師鍾日華(Gary Chung)其後在Facebook發帖,公開銀行戶口的千萬元存款,諷刺示威者無錢,又炫耀自己坐私人飛機,暗嘲示威者是「嗱喳嘢」,引發網民聲討,紛紛去信與其合作的品牌反映意見。其中英國品牌Harvey Nichols即發表聲明,澄清與對方於今年6月已經結束合作關係。

Gary Chung曾為林鄭化妝。網圖

曾經為特首林鄭月娥、女神黎姿等名人化妝的Gary Chung,早前在其facebook大晒銀行戶口,發文嘲諷參加「擠提」行動的人是「傻仔」,稱「本來我個Premier戶口最少存100萬現金就夠,今日我就存夠1000萬,啲傻仔、傻女可能要問阿媽轉賬幾草嘢畀佢哋,先撳到張一百蚊出嚟」。帖文隨即掀起罵戰,及後有網民曬出自己所持有的美國運通(AE)黑卡,Gary Chung才刪除有關的帖文。

網上圖片

雖然帖文刪走,但仍然引起網民熱論,其中YouTuber 大J評論事件時,上載友人的一張香港賽馬會白金Master Card照片,並留言寸爆Gary Chung:「將層樓都賣埋先得個1千萬,想出嚟寸啲後生仔」。

YouTuber 大J評論事件

正當大家以為風波告一段落時,Gary Chung昨日又在社交網站大晒坐私人飛機的照片,稱「好彩我做job啲客係比我坐私人飛機,就算撞到「那渣嘢」逼爆機場都冇影響,因為「那渣嘢」係入唔到私人飛機場架!」,他更hashtag了「#有傻仔以為拎住馬會投注卡就可以入閘」,似乎是回應大J的照片。

其言論再度辣㷫大批網民,有網民紛紛去信與其合作的品牌,呼籲停止合作。有美容公司事後發聲明,稱對Gary Chung的言論感遺憾,稱本年度已停止跟Gary Chung的合作,又稱目前正物色新代言人,故任何個別人士的言論均與公司無關。

SaSa發表聲明

而英國品牌Harvey Nichols亦在社交平台發表聲明,稱對Gary Chung所發表的言論引起公眾不滿深表失望,又澄清由本年度6月1日起已與Gary Chung沒有任何合作關係。聲明隨即獲大批網民讚好。

Harvey Nichols聲明

不過,Gary Chung未有理會,繼續在facebook發文,指自己任職化妝師多年,「可謂冇乜化妝品牌未合作過,好多更成為咗我好朋友,噚晚仲有好幾位whatsapp同我講話支持我反攬炒嘅帖文。好可惜零售業呢兩個月大受打擊,大家都知係乜嘢原因,尤其經過機場騷擾甚至虐打遊客事件,全球都驚咗嚟香港。」

Gary Chung上載搭私人飛機照片。網圖

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: