劉德華搭景計到盡 古天樂難忘炸爆中環站

Browse By

由劉德華監製兼主演的《掃毒2天地對決》即將上映,日前劉華就聯同古天樂接受電視台訪問,古仔回憶拍攝《掃毒2》期間,同時兼顧幾部電影的拍攝工作,談及如何投入每個角色,古仔透露:「每部戲我都會搵一首歌出嚟,當你一聽首歌,果個人物自然會走出嚟!同埋當你做起嘢上嚟,個人唔係好識攰,以前我同華仔喺電視台都試過,連續返2122個鐘,你返到屋企究竟沖涼定瞓覺任你揀!」

劉華(中)聯同古仔(左)四出跑宣傳,日前接受電視台訪問,暢談拍攝趣事。

 

炸爆港鐵站

身兼監製的劉德華則解構搭建中環港鐵站,與古仔作最後對決的原因,他說:「我地最初揀咗好多地方,原本打算去到沙田橋底,落埋水坑咁樣,但始終覺得呢啲場景好多人見過,同埋唔似喺大家身邊發生,所以決定搭建中環站,於是就喺其他場景裡面剩到啲錢,用嚟做呢場戲!」

提及這場戲,古仔亦興奮表示:「因為真係一比一搭出嚟,同埋有時睇戲會諗點解外國咁好咩都可以炸,但香港就唔係好得!我成日覺得,嘩!地鐵站炸咗佢?好嘢喎!」

為ending場戲,劉華花近五個月時間搭建港鐵站來拍攝,可見製作非常認真。

 

繼《拆彈專家》中的1:1紅隧後,今次《掃毒2天地對決》有1:1 中環站,幾可亂真。

預告明年紅館見

至於去年底因喉嚨發炎,被迫取消演唱會的華仔,亦預告明年會以最佳狀態重踏紅館舞台,他說:「因為我9月就已經係星馬巡迴,所以由78月開始,我會慢慢投入果個節奏,直至出年2月香港演唱會補場!」

劉華去年因病突然腰斬演唱會,因真係唱唔到,內心難過得當場爆喊。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: