遊客亂黐貼紙意外留「街頭藝術」 網民笑言紅磡牆壁成新打卡熱點

Browse By

居然意外成為具潛質的「打卡熱點」?近日有網民在社交網站上分享照片,指紅磡一道牆壁牆身被遊客貼滿貼紙,留下「街頭藝術創作」,結果地引來不少網民熱議。

這輯照片周日(19日)被上傳到Facebook群組「To Kwa Wan 土瓜灣之友」,照片攝於紅磡民樂街珠寶店旁邊的牆壁,照中只見牆身錯落有致被貼滿了寫有號碼的貼紙,據指這些貼紙時旅行團分發的貼紙,「大陸遊客去買嘢會派貼紙,咁走時咪搞成咁囉」。有街坊表示,該面牆壁一段時間會被清理,惟很快就會打回原形。未料牆壁意外得到不少網民讚賞,「遠睇又真係幾靚咁喎」、「有好多老外企定定影相打卡,其實都幾有特式㗎」、「遠睇真係以為喺美術館,展覽緊浮世繪」、「新打卡位,唔好撕呀!」

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: