東鐵男打橫瞓霸3個位 霸氣客睇唔過眼大力拍醒:有冇需要幫你搵救護員

Browse By

為了自己可以「大覺瞓」,完全無視其他乘客的需要!近日有網民在社交網站上傳片段,指乘搭東鐵途中見到一名男子橫臥在座位上,於是上前拍醒關心,引來網民大讚。

片段被上傳到Facebook專頁「plaxtonl」,據指事發於周日(19日)早上,涉事的乘客在東鐵大圍站上車後,發現一位男子橫臥在4人座位上。乘客遂上前將男子拍醒,由片中所見被拍醒後男子一臉迷茫並緩緩起來,被問及「有冇事」、「有冇需要幫你搵救護員」又搖搖否認,乘客更主動聯絡港鐵職員在九龍塘站幫忙照料該名男子。最後男子下車後,由職員陪同下離開。該乘客後在帖文中指,「成卡車廂咁多人,見到呢條大陸佬成個人瞓喺張凳度,咁多個站竟然無一個人夠膽出聲叫佢起身,甚至幫佢搵職員或者報警。」最後又鼓勵大家多留意身邊事多為不平事發聲。

不少網民留言稱讚乘客的處事手法非常恰當,「真係做得好好!我都係會出聲果類人,但香港越來越少,變成我先好似係異類咁!」、「等佢起身果十幾廿秒 ,拿拿聲啦 仲捽眼 懶洋洋咁,小朋友賴床啊⋯⋯不知所謂」、「我都會出聲㗎,不過有時覺得好無助,我試過好多次香港人都唔會幫口囉,得一次有個亞叔幫口咋。大部份香港人嘅冷漠,係令到好多人見到呢d情況唔敢出聲嘅原因」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: