環保人士斥奶粉贈2支膠羹浪費 網民:生bb浪費資源點解仲生

Browse By

為了講求安全衛生,塑膠製造的即棄嬰兒產品確實不少。不過有環保人士就發帖批評,指留意到一罐奶粉內附送2支膠羹,質疑生產商造成浪費,結果引來不少網民熱議。

有環保人士周四(11日)在Facebook群組「搞走塑」發帖,斥責嬰兒配方奶粉罐的塑膠蓋組件及附送的2支膠羹造成浪費,「殊不知打開個金屬蓋面畢到咁上下,啲粉入便竟然送多一隻差唔多Size但唔同色嘅膠羹,點解佢一罐奶粉要跟兩隻羹呢?係咪我孤陋寡聞唔知道兩隻羹係有唔同嘅功能嘅呢?」他又指,希望可以將剩下的膠羹交還生產商代為處理。有其他網民就事件打到生產商查詢,留言援引對方回覆「(生產商)話轉包裝,嚟緊會用淺藍色嘅羹。但又驚消費者用唔慣,所以一次過俾晒2隻,等我地慢慢識(適)應播

不過帖文一出卻惹來不少網民質疑,反指對方矯枉過正,「餵人奶最環保,沖乜野奶粉吖,唔洗用冰櫃雪奶仲環保」、「生bb咁唔環保,每日浪費咁多資源。唔明點解係都要生」。亦都有網民留言支持,「環保兩個字其實唔係好啱用,循環再用,可再生,源頭減廢,減少即棄物品,其實已經好好」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: