豉油直接滴落壽司 環保人士捱轟:搞到個樽出口有細菌

Browse By

保護環境人人有責,環保人士為了實行低碳生活主意多多,不過近日一位環保人士未免浪費豉油,獻計直接將豉油滴在壽司卻引來爭議!

有環保人士在Facebook群組「搞走塑」分享妙計,指過往食壽司時用不完豉油碟中的豉油都覺得很浪費,於是後來想出兩全方法,就是將豉油直接滴在壽司上調味,「仲可以控制到想要幾多豉油就幾多,正!」不料其一番言論卻引來其他網民質疑有欠衛生,「基於衛生的考慮, 請唔好直接滴在壽司上, 你會搞到個出口有細菌。你可以唔用豉油, 或叫壽司師傅直接加左豉油先俾你」、「真菌party」、「右下角啲薑同蔥呢?嗰啲就唔怕浪費?」、「唔用豉油仲環保」。事主後來更迎帖文解釋指,「張相嘅角度可能會令到大家以為個豉油樽喺黐住舊壽司嚟滴」,他又叮囑其他網民,「記得要學埋我凌空個樽先好滴,如果覺得自己控制唔到滴量,反而用多左豉油,咁就用返個碟仔啦!」

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: