自私阿叔巴士大聲播粵劇 乘客跟住唱加埋RAP奇招令對方熄機

Browse By

搭車開大聲浪睇片或聽歌惹人討厭,有巴士乘客發帖分享,遇到一位大叔扭大聲量睇大戲後,就勸喻對方用耳筒免騷擾其他乘客,詎料不獲理會。乘客最後唯有「出絕招」,在大叔旁邊跟着唱兼加唱「Yo Yo! Check it out」饒舌歌詞,結果大叔終於熄機。不少網民都大讚樓主做得好,直言「大快人心」。

有網民昨在facebook群組「Tai Po 大埔」發帖,指自己乘搭巴士74X線期間,有一位大叔「開好大聲睇大戲」,於是禮貌地勸對方用耳筒,並指「你騷擾了乘客」,惟大叔沒有理會。樓主於是走到大叔座位,「望住佢部機跟住唱,我加咗啲『Yo Yo! Check it out』落去」。

大叔結果熄了機,並罵樓主黐線。樓主在帖文也承認自己是持俗稱「白卡」的殘疾人士登記證,但已逐漸康復,「我拿張白卡比佢睇,話你冇講錯,但我已漸漸康復了,之後佢冇出聲,成車也沉靜下來」。

帖文隨後掀起網民討論,不少人都同意很怕遇到乘客「嘈喧巴閉」,亦有網民大讚樓主「好波」、「你好勇敢做得好」、「對付無賴其實只可以咁無賴」。另有乘客分享其類似「絕招」,「我試過大聲播心經,佢即時收聲」、「我播過《多啦A夢》,拉大隊起哄」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: