內地婦訂奶粉填化妝專櫃做收件地點 玩殘速遞員「佢哋知我係邊個」

Browse By

近日有自稱任職速遞員的網民在社交網絡上訴苦,指遇到內地客以商場的化妝品專櫃作為送貨地址,惟專櫃拒絕收貨,內地客更要求他一個星期後再送貨,引來網民熱議。

網上圖片

事主在Facebook專頁「生仔要考牌系列」投稿,指自己派送奶粉到上水某商場的化妝品專櫃,發現沒有這個收件人。於是他循客人的內地手機號碼為線索,經各種聊天軟件搜索後聯絡上對方。事主形容收件人以「譚仔阿姐式廣東話」對談,對方解釋自己不在香港居住,亦沒有香港地址和聯絡電話。她又表示,「我諗住你哋送貨前會有人通知我,我呢個星期唔會落嚟香港,要照顧BB。我成日落去上水買嘢,佢哋知我係邊個,應該會幫我收貨㗎!」

事主遂解釋專櫃不會替她收貨,不料對方竟然要求,「咁你可唔可以下星期再約我,我下星期會落嚟香港買嘢」,令事主大感無奈,更指「哩一刻我心裡簡直講咗N句嘅粗口」。不少網民看後嘖嘖稱奇,「彈單喇,黑名單佢添」、「 點解無香港電話會接單?應該鬧返出call個班人啦擺明玩嘢」、「做咩唔用國貨?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: