港鐵女車廂鯨吞豬扒麵 網民同情:其實都好悲劇

Browse By

不時也會有市民無視規例,在港鐵車廂內進食。有網民近日在網上發文,指一個女子在車廂內狼吞虎嚥地進食炒麵,意外讓不少人表示同情。

該名網民昨日(5日)在Facebook 群組「香港花生友」發文及分享影片,並指「自家製豬扒面(麵)最好食,大家話係唔係呀?」在影片中可見,一個女子疑似穿著制服,並在車廂內進食放有豬扒及麵條的飯盒。雖然在港鐵車廂內貼有告示,以提醒乘客嚴禁在車廂內進食,但在女子旁邊的其他乘客,均未有作出阻止。

不少網民其後紛紛留言,有人引用早前的港鐵廣告對白,笑言「你都好誇張,不如打邊爐呀?」。另外,亦有不少人大表同情,勸喻樓主應「隻眼開隻眼閉」,並指「唔好咁尖酸刻薄啦,冇人想喺車上邊咁樣開飯,咁樣都去話人太離譜」。另外,亦有不少人直言「其實都好悲劇,連食飯時間都要分秒必爭」,並指「其實好多香港人坐底食飯都冇時間」

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: