疑不滿衣櫃棄大堂 鄰居怒貼「如非傷殘或智障請自己處理」

Browse By

忍無可忍?有網民近日在Facebook群組「‎Tai Po 大埔」上載一張圖片,見到大埔富亨邨有個衣櫃被棄置升降機大堂,旁邊貼上一張居民自行張貼的通告,叫鄰居如非殘障或智力有問題請將垃圾丟垃圾房。通告上寫有,「親愛的5樓鄰居:如不是身體殘障或智力有問題,請自行把家具搬到樓下距離不遠的垃圾房。自己的事自己處理,請尊重自己的責任。富亨邨居民示」。

通告引起網民議論,有人指居民自私「搬落樓下真係咁難咩」;有人反指,通告無作用,「缺德者心諗: 我搬落樓下就真係智力有問題喇」、「如果對方兩樣都唔係,只係腦殘,咁點算?」;有人反建議,「個櫃睇落幾新淨,如果唔想掉垃圾站嘥咗佢,放上免費送畀人group,一來人地啱用唔使浪費,二來又唔使自己搬,一舉兩得」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: