朝早遇伯伯跌倒受傷助報警 打工仔向公司交代反被問「點解係你報警」

Browse By

準時上班重要,不過眼見有人需要幫助,又怎能袖手旁觀?近日有網民在社交網站上分享經歷,稱上班前在快餐店享用早餐期間,一名伯伯跌倒受傷。於是網民連忙報警照顧伯伯,並聯絡公司交代情況,並問及公司如何處理有關後續事宜,詎料同事反問「 點解係你報警唔係職員報呢?都係當你遲到囉」,引來網民熱議。

事主在Facebook群組「Tai Po大埔」發表帖文,描述當時的情況,「今朝返工前於某大快活食早餐,有位伯伯失平衡跌倒,頭部嚴重出血,我見況報警。非常感謝現場有兩位先生女士幫手照顧傷者。不久商場保安亦到場。留低資料後,警察巡(循)例叫我地(哋)留守現場協助,直至救護員到場。」由於怕上班遲到,事主遂致電公司同事交代情況,並詢問公司以往對這種突發情況會如何處理,惟同事居然反問事主,「點解係你報警唔係職員報呢?都係當你遲到囉,公司冇呢類情況指引。」事主故感到無奈,指自己不過想一盡公民責任,「普通市民都報得警㗎嘛下話?」他又形容,事發時不少人都表現冷漠,「其他人包括現場職員冇一個肯幫手,做嘢嘅繼續做嘢,返工嘅食完就閃人,街坊繼續做塘邊鶴。」

事件傳出後惹來網民討論,雖然事主其後補充指自己最後都趕得及打卡上班,但仍然有不少人留言慨嘆,「指引係死嘅人係生嘅,真心覺得你做得好岩,撐你。希望伯伯無事」、「遲到扣錢/被炒,我都唔會見死不救,幫到就幫!要記住呢到係香港」、「香港做好人的成本高到你唔信…如樓主唔怕無左份工,我希望你開名。要不是當生活中一次意外好了」、「 呢啲咁嘅老闆!我會回佢一句希望下次呢個老人家,係你老竇老母!」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: