見老人上車即讓座仍被鬧「你坐㗎咩」 車長撐學生:個位冇寫你名

Browse By

關愛座不時觸發老人與年輕一代之間的批鬥,有巴士乘客發帖表示,今早目睹一名背着沉重書包的學生佔用關愛座後,對方一見有長者上車,已即時讓座,但長者仍斥「你坐㗎咩」,並追罵學生。結果車長忍不住開聲,稱「關愛座係優先讓比有需要嘅人,冇寫你個名,唔一定係你坐」,長者才收聲。網民都大讚車長做得好,「鋤強扶弱」,並建議取消關愛座,認為「讓人坐係出於個心,洗乜分邊個位」。

有網民今早(19日)在facebook群組「巴士的事討論區」發帖,指乘搭巴士過海路線111號上班時,除了兩個近門口的關愛座空出,已沒有其他座位。有學生上車,對方背着一個看似重量不輕的書包,「可能佢只坐幾個站,而當時又冇有需要嘅人要坐,他便坐下外面個(關愛座)位」。

到下一車站,有乘客和一名長者上車,學生已即時起身走近落車門口,但長者仍不放過學生,斥「你坐㗎咩!呢個係關愛座,唔係畀你坐,你有冇我咁大年紀呀」,並不斷大罵學生。此時車長回應道,「個位人人都可以坐」;長者則反擊:「呢個係關愛座」,結果車長再神回:「關愛座係優先讓比有需要嘅人,冇寫你個名,唔一定係你坐」。樓主說,長者聞言立即收聲,其後座乘客即大讚車長。

帖文引來不少網民留言,大讚「車長好man」、「 好明顯蝦細路,好在有車長出聲」、「車長回應正確,畀個讚賞車長」,並建議 寫信去公司讚賞車長。另有人批評事件中的長者,「人哋都醒目起咗身啦!洗唔洗追住人哋嚟鬧」、「罵少一陣,廢噏一陣,好似會死咁,好在有車長秉持公道」。有網民慨嘆,「改名做批鬥座仲好啦,坐親落去都被人話,邊個想被人擺上網公審想被人即場開波,坐落去就得」,建議取消關愛座,「自從有咗之後成日都見到無謂嘅口角衝突」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: