清潔工公廁唏噓食飯盒 網民嘆心噏:香港幾可悲

Browse By

草根階層連一餐安樂茶飯都食唔到?有網民上載照片,見到一名清潔工在公廁内的洗手盆上食飯盒,引起網民議論。

有網民在Facebook上載圖片,見到旺角一位廁所清潔工在公廁內,打開飯盒食飯,狀甚唏噓,並問「香港點解會搞成咁?」。
大批網民留言,有人批評政府外判制度剝削工人,指「這就外判結果」,有網民就稱,「睇到好心噏。清潔工都係人」、「好慘、搵食好艱難,欣賞清潔工人的毅力同骨氣!」、「其實香港幾可悲。60-65歲仲要被人逼出來做嘢」。

有網民更揭示社會中種種悲涼現象,「有啲豪宅更要清潔工人係垃圾房食添啦!」、「我年初一喺XX天地2樓男廁,見個清潔啊叔喺度食賀年食品見到都心酸」、「我一家年初三去林村,喺女廁都見到個女工係廁所食杯麵,我以為愛回家劇情先有,點知新年係林村見到。所以之後比咗封利是個女工,小小心意」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: