帶32歲兒子求診無證件被拒掛號 港媽:佢係處男仲係細路

Browse By

在家長心目中,仔女永遠是個小孩,32歲的大男人也不例外。近日,有診所醫護人員在社交網站Facebook專頁「西客之道」投稿,講述一名媽媽帶32歲的兒子來看病,但未能出示身份證而大鬧診所的經過。

日前一位港媽到診所表示想幫兒子掛號,因為新症,護士要求出示證件登記,豈料港媽開始發難,表示自己兒子只是個小孩,無帶身份證。姑娘了解後發現港媽口中的小孩,是個32歲正在打機的的男人,並向港媽表示成人一定要有證件先可以登記。怎知港媽開始大鬧診所,表示她的兒子是處男,「未結婚呀未生小孩,所以仲係細路。」候診室病人聽到後忍不住笑,反而他的兒子繼續打機無反應。

姑娘表示無證件無法登記,港媽聽到後狂鬧對方無醫德,「個仔都係想唔返工攞張假紙又唔阻您幾耐,我又唔係無錢俾您,開張紙好難咩?」後來更粗口橫飛,話叫個仔上網寫衰間診所,「又企喺我診所門口同準備入嚟嘅病人講唔好睇呢間診所,個醫生係賤人。」網民看到帖子後,紛紛驚訝「真的一日未死一日都尚有新聞」、「32歲唔帶身份証?報警拉你都仲得呀,仲咁厚面皮喺度嘈?」、「似係個老母縱到個仔咁,好多時有咩父母就有咩仔女」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: