借錢黨大媽行勻18區搵食? 逐個拍背脊𢱑銀「唔俾就粗口問候」

Browse By

借錢黨港九新界出沒,利用市民惻隱之心謀利!近日有網民在社交網站上傳照片分享,指目擊有大媽在元朗向排隊候車的市民募集車資,如若被拒絕更當場發難。未料照片傳出後多區市民都表示曾經遇過同一位大媽,在網絡上引發討論。

照片被上傳到Facebook群組「香港突發事故報料區」,事主指周日(10日)下午約1時半遇到一名身穿粉色上衣的大媽,在在元朗廣場對出的小巴站向排隊候車的乘客「借錢」,「佢會逐個拍你背脊,唔俾就粗口問候你,之前已經試過一次, 唔俾, 佢作狀想打人」。結果帖文一出不少網民都前來「相認」,分別指在黃大仙銅鑼灣荃灣 、金鐘等區見過該名大媽,「 做好人做到底,一於過去幫佢……叫警察!」、「我上次問番(返)佢借,佢XX我」、「初出來社會,見到這類人會俾,但當人越大,就會發現這類人根本唔值幫」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: