沙田年宵大量全新物資遭棄 逾千粒糖500對襪被遺棄

Browse By

行年宵是港人新年的指定動作之一,不少攤檔都有售賣熟食及其他食品,甚受歡迎,但同時製造不少垃圾。有關注環保的「沙田友」在沙田年宵市場的垃圾桶發現菠蘿、數百個獨立包裝花茶以及只用過一次的物資等,認為十分浪費。

Facebook專頁「沙田不是垃圾站 Waste No Mall – Shatin」上載圖片,指在沙田年宵市場的垃圾桶大量物資,很多都是未開封的食物,包括逾百件菠蘿、數百個獨立包裝花茶、逾千粒糖、約10支未開封濃縮果汁等。義工亦發現現場在大量全新物資,包括約500對襪、20張膠凳、約50隻花盆碟、100粒全新AA電芯、約500個未用過嘅糖果包裝盒、約500個新紙袋。

專頁指:「雖然場內設有資源回收區,俾檔主將賣剩物分享俾街坊,但唔少資源都係我哋係攤檔甚至垃圾筒發現架!點解垃圾筒有咁多賣剩食物?點解賣剩嘅年花堆咗個「年花山」出嚟?除咗個人減廢,商家嘅減廢以至政策配合先係最重要呀!」

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: