自私阿叔輕鐵車廂食煙 乘客硬食網民嘲:有火要用滅火筒

Browse By

法例訂明公共交通工具上禁煙,不過近日居然有網民目擊一男子在輕鐵吸煙,妄顧其他乘客感受,引起網民鞭撻。

照片周二(29日)被上傳到Facebook群組「元朗人」,只見一名中年男子坐在輕鐵靠窗單人座位上吸煙,上傳者形容指當時乘客紛紛走避不想吸入二手煙,「佢拋煙頭落地下,我望住佢比晒signal 都扮睇唔到」。最後上傳者將情況通報車站職員,職員後來想涉事男子作出口頭警告了事。事件傳出後惹來不少網民不滿,斥責男子行為自私、離譜之餘,更質疑口頭警告處理手法並無作用,「邊個站長咁都放過呢啲人」、「架車咁多人都冇人出聲,你哋成車人問題重大」,又有人建議指「有火咪用滅火筒啦,常識嚟吧,gogogo」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: