打工仔救被棄貓B兄弟 老闆准帶返工照顧同事輪流餵奶超有愛

Browse By

打工仔最開心莫過於遇到充滿愛的好老闆和一班好同事。有網民近日在facebook分享其救貓經歷,稱月前暫托一對被遺棄的貓B兄弟時,老闆不但二話不說准許帶牠們返工照顧,同事們更輪流餵奶和換暖水袋。如今貓B兄弟快高長大,不用再返公司,貓貓Last day當日「同事都好唔捨得」;老闆則說「兩兄弟好好彩,遇到你奶媽(即樓主)執身彩」,但樓主則認為兩兄弟好彩是「遇到你奶媽我有個咁好嘅老闆」,笑言「好老闆同好老公一樣,好難揾!」

網民Kali Lam上月在其facebook發帖,指去年12月上旬寒流襲港期間,遇到兩個「百厭仔」,形容要過着「眠乾睡濕」的日子,但有幸在一間「有人情味嘅公司,再加個有大愛嘅上司,可以湊埋佢哋返工,唔怕餓親!」她當時上載貓B兄弟照片,可見兩兄弟只有約手掌般大,而且仍未開眼。

至個多月後,Kali前日(20日)在facebook群組「天下貓貓一樣貓群組」發帖,分享拯救貓B兄弟經過,指兩兄弟一出世已被人放入紙盒掉出街,幾經轉折終由她充當貓B「奶媽」,這「個多月每日跟我返工放工,日日遊車河,好彩有班同事幫手輪流餵奶換暖水袋」。而現在貓B兄弟已長大,取名「忌廉哥」、「黃小虎」,並找到領養人,不用再「返工」,Kali 更指Last day當日,同事都很不捨得孖寶兄弟!
她續說,兩兄弟臨走時,其老闆說:「你兩兄弟好好彩,遇到你奶媽執身彩,如果唔係一早凍死!」但Kali反而認為:「你兩兄弟好好彩,遇到你奶媽我有個咁好嘅老闆,比我帶埋你哋返工,如果唔係一早餓死喇!」最後更謂「好老闆同好老公一樣,好難揾!」

帖文引來大批網民讚好,並大讚Kali和老闆有愛心,「比好奶媽,好Boss100萬個讚」、「最佳老闆」、「成間公司都好有愛心」、「貓咪遇到妳係福氣」。Kali亦留言稱「同事之間friend咗好多」,網民都紛紛祝福樓主公司生意興隆。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: