稱用飲管等同傷殘人士 環保人士火爆言論遭圍攻

Browse By

「走塑」風潮盛行,多間連鎖快餐店先後停止主動派發塑膠飲管,以減少浪費,不過引起部分港人不滿,批評無飲管難以飲用汽水、奶昔等。近日就有網民發表意見,批評用飲管的人士屬傷殘人士,引發網民群起圍剿。

網上圖片

有網民在Facebook群組「搞走塑」發表帖文,討論香港人均垃圾量,期間有網民留言稱:「小妹覺得認為必須用飲管嘅人係傷殘人士,就如輪椅咁,好人好姐點會次次外出都要用到輪椅?就係因為佢哋有需要嘛,咁佢哋傷殘,我哋咪就吓佢囉」。她又稱,自己會用可重用飲管,但大多數都直接用口飲,而不用飲管。有關言論引起網民關注並在網上瘋傳,有人留言批評其邏輯錯誤,扭曲環保的原意,亦有人留言「抽水」稱「印度人:必須要用餐具嘅都係殘疾人士,好人好姐點會用餐具? 」,更有人留言稱「係啊我傷殘,可唔可以用飲管做理由申請傷殘津貼?」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: