【小巴打尖下集】再遇大媽終乖乖排隊 網民:愛回家劇情咁

Browse By

生活有時比連續劇更精彩!近日有網民指除夕夜等車回家遇到一名野蠻大媽無視隊伍直接衝上車,結果引起司機與乘客眾怒合力驅趕,未料故事居然還有下集,令一眾網民都嘖嘖稱奇!

事緣日前有網民在Facebook發帖,指除夕過後周二(1日)凌晨3時左右在荃灣等小巴回家。當時約有50人排隊候車,惟有車埋站上客時,一名口操普通話的大媽居然無視隊伍直接上車。司機眼見大媽未有排隊喝止對方,未料對方居然拍卡強行坐上車不願離去,而司機亦都聲言大媽不走不開車。最後大媽被乘客的奇招引下車,不過沒想到發帖網民周四(3日)搭小巴時,戲劇性地再次遇到同一位大媽以及同一位小巴司機。網民形容,大媽這次有乖乖排隊上車,抬眼看見司機時還慌張強調「我有排隊」、「我真的有排隊」。而司機的態度亦都放軟,更友善地提醒「我係想叫你唔使嘟卡,上次你畀咗錢,我諗住今次唔收錢喇,我唔係話你唔排隊呀!」網民更鬼馬透露,「阿姐落車時,司機講咗句:我唔怕老婆,但都怕咗你!」

不少追故的網民看後都表示整件事太有愛,「那夜凌晨我上了個阿姐……晚晚都唔排隊搭既小巴」、「 呢個就是香港了,唔會呃呃騙騙,有規有矩。所以,唔可以比中共同化,如果唔係規矩、公義會全沒有!」、「成件事好好笑再加埋d留言更好笑!不過,香港人見到不合理嘅事要合群對付!唔好唔出聲!」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: