打尖大媽懶理司機趕客夾硬上車 乘客奇招引佢落車

Browse By

乘坐交通工具時保持秩序排好隊是常識吧!不過近日就有網民分享,指除夕夜等車回家遇到一名野蠻大媽無視隊伍直接衝上車,結果引起司機與乘客眾怒合力驅趕。

相關帖文在Facebook各大群組瘋傳,事主在帖文當中描述事件,指除夕過後周二(1日)凌晨3時左右在荃灣等小巴回家。當時約有50人排隊候車,惟有車埋站上客時,一名口操普通話的大媽居然無視隊伍直接上車。司機眼見大媽不守秩序,即時喝止對方要求對方排隊,大媽辯解自己有排隊,但司機激動地表示「望住你打尖啦,後面排緊咁多人你見唔到㗎?呢度係香港,唔係大陸,落返去排隊啦!」未料大媽聽後仍然不願下車,厚臉皮取出八達通拍卡後施然坐下。司機見此後堅持不開車,而全車乘客亦都團結一致,斥責大媽「落車啦!」然大媽依然不為所動,嘟囔「我不怕你們」、「你打我唄」、「我頭痛呀」等話,而車外的隊伍亦愈來愈長,有人鼓譟聲言要報警。有乘客為了讓大媽下車出奇招,搶走了大媽的手機,並放在車外,「阿姐要喺小巴同手機之間做選擇,佢兩樣都想要, 所以唯有企喺車門樓梯 ,係咁大叫 ,又唔夠手長去拎電話」最後大媽只好下車執拾,「佢離開架車嗰刻 司機極速撻匙開車,阿姐轉身粗口都講唔切,我哋已經掰掰佢條尾」。

不少網民看後都大讚乘客團結,「 香港人成日咁團結就有救」、「呢啲就係香港精神囉!睇完篇嘢心情都特別好!希望來年全港齊齊對不公平要大大聲say NO!」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: