不滿圍村泊車遭抄牌 疑似區議員爆粗「教訓」警員

Browse By

網絡流傳一段在新界粉嶺圍拍攝的短片,片中有兩名人士不斷指責正在抄牌的警員,又以粗口辱罵對方,「呢度又無人投訴,又唔阻街,鄉村嚟嘅,我唔介意你抄」,揚言要向警方總區指揮官投訴。片段引起網民一片譁然,認為行為是知法犯法;據悉拍片者是北區區議員彭振聲。

片段攝於昨日(24日)平安夜,一名被稱為「聲哥」的村長粉嶺圍村外露天咪錶位外,妙語連珠質問兩名正在抄牌的警員,指對方是「濫用警力」,聲言泊車位是鄉村不會阻人,認為他們應到港鐵石湖墟站、粉嶺站一帶維持交通秩序。

該名「聲哥」見兩名警員落簿抄牌後即上前拍片指責「你哋係咪冇嘢做呢?我認為你咁樣入鄉村抄車牌呢,你係有職責,你有咁嘅權利,但我認為你係濫用咗你嘅警力!」他未有讓警員說話的機會,即重申自己不介意被抄牌,「但我實同你指揮官講」,強調片段已將警員編號拍下。

其後有數名村民經過並聲援「聲哥」的行為,「聲哥你咁快走嚟呢度嘅?你早啲嚟吖嘛!」據悉拍片者是北區區議員彭振聲。片段在網上瘋傳,不少網民大感不滿,「其實邊度可以投訴區議員?」「無錢唔好揸車喇,入錶是常識吧,你做區義員唔係咁既責任都唔識呀?」

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: