半身探入污水渠幫手執車匙 網民大讚好心人:真係瞓身

Browse By

車匙誤跌落污水渠,幸得好心人仗義相助!近日有網民在社交網站上分享,指取車期間車匙不慎滑入旁邊的污水渠,結果有人見狀出手相助,令他大感窩心。

Facebook專頁「盡在元朗」發帖分享事主經歷,指昨日(18日)事主正打算在元朗又新街取車之際,車匙不慎滑入旁邊的污水渠。事主一度趴地欲要撿回,惟車匙落入深處,事主的手未能夠得著。期間疑似是附近工地的工友前來相助,只見他們帶上了手套,又用鐵筆將污水渠蓋撬起。圖中所見,其中一名仗義相助的工友甚至「以物犯險」,在另一名工友拉住腳的情況下,半個身探入污水渠當中取車匙。

不少網民看後都大讚工友,「好人到冇得頂」、「香港好人愈來愈少,皆因鄉港人只會自掃門前雪」、「 呢三位師傅真係瞓身」。不過亦都有網民指行為太危險,「(落到)成半個人咁深 」、「搵命博」、「應該配過條,唔應該執,太危險,冇裝備,秤住半個人捐入去,就算冇意外都唔知會感染乜嘢菌。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: