網傳小食店鐵板「以手炒麵」 網民:好有手氣

Browse By

外出吃飯有時不知店家如何處理食材,近日就有網民在社交網站上分享片段,指目擊一間小食店員工「以手炒麵」,引來不少網民眾說紛紜。

片段周一(12日)被上傳到Facebook專頁「盡在元朗」,據上傳者指涉事小食店位於鰂魚涌,片中只見一位店員戴著紅色膠手套及勞工手套,不斷在冒出白煙的鐵板上翻炒大團麵餅,店員手法非常純熟。上傳者留言指,「傳說中的「正宗手炒麵」…真係炒得好有手氣…有無人試過」,引來不少網民熱烈回應,「真係痴線,咁都得,你食喇,對手套都唔知掂過D乜」、「 大家食腸粉果陣有冇考慮過呢個問題?」、「徒手炒麵,可以申請非物質文化」,亦都有人指做法常見,「大家可能未做過飲食業..呢的普通炒面.炒米,好多時都是這樣炒出嚟的,以有好耐歷史都是這樣炒出嚟的,不是今時今日了」、「大家記住….食野要干淨.指有一個方法.就係自己煮.是無其他方法的」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: