指嫌手工啤難入口求更換 老闆拒絕被港客鬧唔識做生意

Browse By

網上圖片

有餐廳老闆在社交網站發文分享經歷,指曾有客人點了手工啤酒後認為難以入口,竟要求更換另一支啤酒。樓主堅決拒絕後,反被罵「你識唔識做生意呀,客人唔啱就換到啱為止啦」,令他大感無奈。

有餐廳老闆近日在facebook專頁「西客之道」投稿,指自己曾遇到客人點了一支手工啤酒後,認為太難入口,因此要求更換另一個品牌的啤酒。然而,由於樓主認為該要求過於離譜,因而堅決拒絕,並提出「只可以再叫過第二支」。誰料,對方竟因無法更換而不滿,更指「有冇搞錯呀,第二度都有得換,點解你唔畀,叫經理出嚟同我講啦」。

樓主表明自己正是餐廳老闆後,對方仍繼續大罵,甚至質問樓主「你識唔識做生意呀,客人唔啱就換到啱為止啦!」,樓主只好反駁「我係老細,點做生意係我自由,唔使你教我,多謝晒」。最後,該客人更拋下一句「「我食埋呢餐唔會再嚟,睇下你幾時執」。樓主在發文中續指,事件已過去3年,但該客人仍會出現在餐廳內,而且餐廳的規模亦愈做愈大,甚至將在下月開新分店。不少網友紛紛留言支持樓主,甚至稱讚他是好老闆。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: