輪椅男霸住車門位阻出入 網民公審惹爭議

Browse By

公眾交通上輪椅使用問題時常成為討論焦點,雖然一般交通工具上都會劃分出空間供輪椅使用者,惟依然有人未有妥善使用設施。近日就有網民在社交網絡上傳照片,指在港鐵車廂目擊一名輪椅人士將輪椅停泊在車門口,引來網民熱議。

照片周一(15日)被上傳到Facebook專頁「香港花生友」,網民在帖文中炮轟一名坐輪椅的男子,「我多事,X街你有專用輪椅位,係都要停正一正門口位,坐到咁X哀(衰),人哋都要出入!」照片中只見一名身穿藍衣的男子坐在輪椅上,雙手抱胸歪著頭睡覺,當時輪椅停泊在列車的門口,有乘客需要繞過男子出入。有網民看後表示「廢青即係廢青」、「跛左但對腳可以咁左踏右放向地?」、「要人尊重,首先要自重」,亦都有網民指責上傳者公審的行為「點解咁閒既事都要公審」、「你唔過去同佢講?」、「但佢唔停門囗,一陣落車好多人又點落呀?睇開D啦,你有手有腳就話容易」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: