【教育悲歌】7歲童入院病住趕功課 網民超心酸:好難明佢父母諗乜

Browse By

近日有港媽於社交網站上發帖,指早前因子女發燒入院,未料卻因此目睹鄰牀小朋友留醫時仍要趕功課,令到不少網民都大感心酸。

網上圖片

該名港媽在Facebook專頁「不願小朋友成為功課奴隸」發帖,指其就讀幼稚園K1的兒子週六因為發高燒而入院留醫,沒想到她卻因而目擊心酸一幕,「見到對面床7歲小朋友病都要做一大疊功課,真係好難明佢父母諗乜」、「香港教育制度就係咁變態,小朋友入醫院都無得好好休息……」。帖文一出引來網民熱烈討論,有人直指學校有責任,「我仔發緊燒,學校一樣打嚟叫我拎功課返去做」、「制度問題。因為學校唔會遷就佢減慢教學進度。如果不繼續學習就會跟上上,往後的課程就聽不明白」、「 功課定義係溫習學過嘅野,但都無上堂又點做功課呢」。

亦都有網民表示,家長有時都是「身不由己」,「 住院其間唔做,出院要做番時間咪仲緊迫,都唔怪得個家長」、「其實未必怪得個家長,可能佢都好心疼+無奈」、「上到高年級時,樓主就明有時家長同小朋友同樣係受害者」、「唔關個家長事嘅,係個教育制度出問題,一層壓一層,D小朋友就係最淒涼嗰層,所以嗰D政府高官嘅仔女,一定要係香港接受吓呢D教育。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: