公審快餐員工食完飯唔讓位 食客反捱轟:你要食人哋唔使食?

Browse By

餐飲業員工工時長,不少更需要在餐廳內用膳。有網民在facebook發帖投訴,稱中午繁忙時間到連鎖快餐店午膳時,有員工「食完飯仲要霸住位睇手機」,無視她推着嬰兒車,並帶着兩個小朋友在旁等5分鐘,直言「呢個態度真係佩服」。不少網民都留言鬧爆發文者刻薄,「員工食飯時間都要被人當批鬥座公審」、「你要食人哋唔使食?」,認為「可以問一問再搭枱,或者畀小朋友坐住先再搵位」。

facebook專頁「屯門友」前日(5日)轉發一名屯門街坊投訴,指她不時聽到朋友大讚屯門市中心的大快活服務很好,員工會幫顧客拿餐,見顧客推嬰兒車會幫忙尋找座位,但她的一次經歷,則令她大感不忿。

該街坊指,每次光顧都「爆晒位」,認為既然服務好,生意好亦應份。但她有次在中午12時午市時段光顧,發現有「員工食飯都霸咗3張4人枱」,而且「食完飯仲要霸住位睇手機」。街坊稱,當時自己推着嬰兒車和帶着兩個小朋友,在員工旁邊等了5分鐘,對方都沒有反應,斥「呢個態度真係佩服」。

據街坊上載的照片可見,兩名大快活員工正使用一張4人枱,他們確實在撳電話,但枱上的午餐仍有飯菜和飲料,旁邊則有兩個空位。fb專頁的管理員先回應樓主投訴,指「餐廳員工要食飯其實好正常,做飲食辛苦人所共知」,認為員工把握食飯時間休息是很合理;並稱「圖中員工都係正常用膳,無話刻意拖長霸位」。管理員明白投訴者帶着小朋友,希望盡快有位也合理,但亦希望可體諒員工苦況,「主動友善咁問下人地方唔方便」,認為「多體諒,一人行一步先係正路」。

帖文亦惹來不少網民批評,斥投訴人帶着小朋友便「以為自己大晒」、「人哋都係人,食先有得坐底,咁都睇唔開,仲要出post」,並質疑樓主可以「好聲好氣問人搭枱」;另有大批網民同情員工,「食完都唔畀人唞一唞,人哋碟飯都未食完,等咗5分鐘啫,等唔到咪食第二間,冇耐性不如返屋企自己煮」、「即係員工唔可以坐低食飯?定係要企喺度丶或踎係地度食飯?」、「員工食飯時間係咁多就係咁多,仲要人讓畀你?」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: