大媽轉場佔領尖沙咀高歌 網民:唔知嘅人以為係香港文化

Browse By

旺角西洋菜南街行人專用區一直以來都是街頭表演的聖地,不過日前街道終於曲終人散,並將會回復全日行車。不過殺街似乎無損一些表演者的熱情,近日有網民在社交群組上分享照片,只見有大媽轉場到尖沙咀,繼續歌舞昇平,引起網民熱議。

照片被上傳到Facebook群組「PLAY HARD玩硬」,指在尖沙咀天星碼頭看到大媽大叔表演,「之前周末佔領mk,依家晚晚霸住tst,等睇18區遍地開花啦」。照片只見幾個中年男女自備大型擴音設備,用手持麥克風準備表演。不少網民都表示感歎,「唔知嘅人以為係香港文化」、「點解唔考慮去解放軍營呢」、「點解唔報警話有人行乞呢?

其實早前亦都有網民目擊,有大媽殺入銅鑼灣高歌,在東角道崇光百貨附近架起iPad,自備大型擴音設備又手持麥克風隨著歌譜高歌。

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: