港KOL旅遊片教去日本食平價學生餐 網民狂轟失禮

Browse By

不少港人喜歡到日本旅遊,也有不少Blogger和YouTuber介紹當地美食和旅遊景點,然而最近卻有一位KOL因為介紹當地「隱世美食」,而遭到網民群起圍插。

事緣本港一位親子KOL日前在社交網絡上載一段東京遊記,該KOL一家三口專程坐車到當地一間大學的飯堂,向觀眾介紹飯堂的評價美食。片中詳細地教導觀眾如何乘搭JR,又介紹飯堂各款美食,「平時喺香港食要100蚊埋單…呢度30蚊咋大佬,幾好食呀!」一行三人最後分別點了咖喱拼炸薯餅飯、南蠻雞定食和文京丼,支付不到 1400 日元 (約 99 港幣) 。

結果影片被轉發到各大Facebook群組,然而卻並未得到網民認同,不少人批評KOL行為失禮,直斥「你窮唔緊要,但係教人去大學食津貼飯…..如果有大陸人出Post,叫人去香港D大學食飯…..大家唔知會唔會咁包容….」、「 將心比己,人地大學生有平飯食係因為佢地(哋)交左(咗)學費,你一個遊客走入去食飯第一名不正言不順,第二好肉酸唔好話咩歐洲都係咁樣,人地(哋)咁樣做唔代表咁做係恰當」。另外又有網民指在香港都遇過類似事件,「你見過成個旅行團罷咗人地個飯堂食飯未呀?我係poly 見過,食完又唔走,又嘈犬巴閉,搞人地學生冇位食飯喎,開會都開唔到。有時為咗避開班友,要去食貴飯,針唔咭到肉唔知痛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: