深夜忘帶鎖匙搵開鎖佬 對方開價3800元網民熱議

Browse By

網上圖片

深夜回家沒帶鎖匙有家歸不得,結果找人開鎖被「劏到一頸血」?近日有網民在社交網絡上分享深夜找開鎖匠開鎖的經驗,指對方開價3800元,不值,故上載雙方對話記錄,引起網民討論。

事主在Facebook專頁「巴打絲打Facebook Club」上載與鎖匠的對話,指凌晨三時找鎖匠開鎖,對方開價3800元,「我真系好想知就算係凌晨三點,搵開鎖佬淨係開個房門鎖,使唔使收3800。」她直斥對方是黑店,又上載與鎖匠對話的錄音及短訊。鎖匠解釋指,凌晨開鎖「係呢個價」,指事主臨時入住酒店亦要1600元至1800元,而他乘的士到事主住址亦要過千元,稱其他師傅也未必做凌晨生意。事主其後回覆鎖匠,稱自己找到另一個人開鎖只要收500元,對方笑說「恭喜你囉,下次繼續唔好帶鎖匙囉」。

網民對事件看法兩極,有網民認為鎖匠開價太貴,「普通打工仔,差唔多8日人工,自己用萬字夾開好過啦」、「好過搶,一個月做兩三單都好好搵,唔搵佢開都好合理,記得帶鎖匙。」亦有網民認為深夜無鎖匠開工,開價屬合理,「凌晨三點叫人起身做嘢又唔想貴,咪去酒店睇吓有冇房,瞓醒大把開鎖師傅開工咪唔貴囉」、「千五蚊工,深夜計你兩工半,差唔多啦」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: