小學生用免費飛摸門釘 海洋公園:暑假後紅日亦可用

Browse By

財政司司長陳茂波年初在新一份財政預算案中提到,海洋公園未來一年會向中小學生派發一萬免費門票。然近日網上有學校老師控訴,指該批門票不適用於暑假,即使在9月至12月期間亦只可以於閒日使用,直言「得物無所用」。海洋公園解釋,該門票屬行「關心你」獎勵計劃頒獎典禮,規定於7至8月暑假旺季、10月不適用,其他日子無分假期,平日亦可以使用。

事緣老師Jennifer在Facebook上載圖文,指其學校獲分配一些海洋公園入場券,用作獎勵品德良好學生,每班一個每人兩張。他推薦了班上一個學生領取免費門票,該學生帶同一名同班好朋友於暑假第三日到海洋公園遊玩,「入場工作人員一望張飛,出事,話俾兩個妹妹知,張飛呢期唔用得!」她指,可以到海洋公園的日期只有開學及考試期間,「一句講晒,得物無所用!呢啲伏,真係可一不可再!至於嗰兩位小朋友⋯⋯等我扑爛隻豬仔錢罌請你地(哋)去過把啦。」

不少網民都認為限制太多,「暑假唔俾去,咁派俾學生做乜嘢」、「玩嘢咩! 小朋友梗係復活假﹑暑假﹑同聖誕去玩㗎啦」。又有網民直斥當局做法馬虎,「為左(咗)用公帑救海洋公園盤數啫,真係想你入去玩咩」、「小事都搞到一獲粥,好明顯睇得出係冇心做,求其送左(咗)出去就係,完全冇考慮細節位

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: