乘客巴士進食惹公審 網民舌戰對與錯

Browse By

「規矩」不外乎人情?近日有網民在社交網絡上分享照片,指有數位乘客在巴士上進食,情況猶如開「大食會」,引來各方網民熱議。照片昨日被上傳到Facebook群組「香港花生友」,圖中只見巴士上層有數名乘客疑似打開飯盒,正打算開始進食。上傳者形容情況猶如開大食會,「上層同時有4個不同位置,圖中前排是壽司,後排是蛋牛飯,再後兩排麥當勞,車尾雲吞麵」。

帖文傳出後受到網民關注,不少人各持己見,引起網絡舌戰。有網民認為部分人是生活所迫故沒時間吃飯,「香港人的可悲。住得遠,無時間食飯,追追趕趕」、「 唔好整到周圍都係。食完囉反走垃圾就冇問題」、「有血糖等問題病人真係唔餓得,睇開啲啦」、「 有邊個唔想舒舒服服咁坐喺度食嘢啊」。不過亦都有網民指不應將車上進食一事合理化,「 而家好似講到車廂食野合法咁」、「人人都要遵守公共交通規則」、「巴士係公共交通,不是餐室酒樓,攞埋壺普洱飲吓,最憎啲人喺巴士,小巴,港鐵,東鐵車廂內食嘢」。

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: