中學生街邊公然「圍爐」食煙 網民:揚左啲囉

Browse By

吸煙危害健康,法例更訂明不可以向未滿18歲人士售賣香煙,不過近日卻有人目擊有中學生公然在商場門口外吸煙,引起不少網民嘩然。

目擊者將涉事片段上傳到社交群組「元朗鄉約」,從片中所見數名身穿校服的中學生在元朗廣場外挨近站立,其中有3人手持香煙,一邊吞雲吐霧一邊與同伴聊天。有網民指出,從校服推測幾名學生是來至元朗區某間中學,其他網民留言斥責「我以前都係讀XX中學真係俾佢影衰間學校」、「 學生啲朋友真係錢多」、「 學校 要跟進」。不過亦都有網民指出,其實類似事件時常有,「 無特別 1980s 已經有,只不過現代有手機 facebook youtube」、「 係無咩特別嘅,不過揚左啲囉企正喺廣場前面門口,喺後面都無咁揚呀」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: