【靚仔有罪】研究發現 太靚仔會影響職場發展

Browse By

如果你太靚仔,你可能會有好好嘅桃花運,但係有冇諗過你嘅外表會阻礙你嘅事業發展?

吳彥祖的圖片搜尋結果

美國和英國進行跨國研究並得到了一個相當有趣的發現。研究指出,愈英俊嘅男人更有機會被老闆視為威脅,因此晉升機會越少。 倫敦大學管理學院同馬里蘭大學嘅研究人員,喺四個唔同嘅辦公室進行四個獨立嘅實驗。最後發現,當男性僱用其他男性與他們一起工作時,佢地嘅決定,會受到候選人嘅吸引力同工作類型而產生負面影響。但係女性就剛剛相反。

彭于晏的圖片搜尋結果

馬里蘭大學領導研究員 Sun Young Lee 教授指出,「管理者會受舊觀念影響,並且為了他們偏向自我利益作出僱傭決定,因此公司可能無法獲得最有能力的候選人。隨著越來越多員工參與在招募與面談過程,了解到雇用程序會被潛在的工作人際關係與刻板印象傾向影響,能讓組織增進它們的選才過程。」

相關圖片source: Independent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: