先落後上反被家長鬧「剝削我哋坐嘅權利」 網民:劣幣驅逐良幣

Browse By

乘搭港鐵時常都會聽到站內廣播提醒乘客要「先落後上」,先讓車廂的乘客下車後再上車。不過近日就有網民分享一次不愉快的乘車經歷,指轉線時遵守「先落後上」的規則,結果被一位家長責難,事件受到網民熱議。

事緣今日(30日)部落客「張文」在Facebook專頁發帖,早上乘港鐵由香港站轉到東涌線時,一如往常站在等候線內方便車廂乘客下車。當時事主後方有兩對母子在候車,「當列車駛進月台時,其中一位母親A就講:『仔,快D行前少少,唔係冇位坐,陣間入到去見到有位就跑去霸個位比媽咪,知道嗎?』」另外一對母子因為人流太多無法成功上車,只能重新排到事主後面。結果這位母親眼見事主紋絲不動,居然出言責難事主「仲唔上車?後面上唔到架(㗎)喇。」事主解釋要等車上乘客下車,惟對方卻不滿控訴事主連累其母子兩位沒座位可坐,「阻住哂,有車都唔上,自己唔坐就算,剝削埋我地(哋)坐既(嘅)權利,仲懶有自己道理。」

事主在文中指自己沒有生氣,但就慨歎家長沒有為孩子做好榜樣,「這個常識應該是小學生都已經知道,偏偏家長就唔去以身作則,仲反而責罵『請先讓乘客落車』既(嘅)人,如果他們是有特別情況就另計,相信大家在特別情況下都會讓有需要人士上車。」最後事主又希望記家長能以身作則,「小朋友一般的學習對象都是來自父母,他們很容易學習父母的價值觀及行為。」事件引來網民熱議,有不少網民表示遇過同類事件,也有網民指事主態度太溫和所以被欺負。又有網民指事件中的家長教育方式有問題,「生仔應該要攞牌先」、「 最慘係,咩人教出咩仔,咩仔又會不停生仔,呢類人係會響世上不停loop」、劣幣驅逐良幣 , 呢種現象相信日後會係常態」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: