公審女童「書包俾公公攞自己掛住打機」 網民反轟:做家長都唔想小朋友拎咁重

Browse By

隨著時代轉變,家長教育子女的觀念也都隨著轉變。近日有網民在社交群組發帖分享照片,公審一名女童「書包俾公公攞自己掛住打機」 ,結果引來其他網民討伐。

這一張備受討論的圖片被上傳到Facebook群組「巴打絲打 Facebook Club」,只見一位身穿粉紅色校服的女童和其家長一同乘搭港鐵,女童靠在扶手打遊戲機,而從旁的家長就一手挽著書包一手握著扶手。上傳者對如此一幕感到不滿,指「希望我第時個小朋友,唔會係一個理所當然咁書包俾公公攞,自己掛住打機既(嘅)小朋友」。不過網民對於上傳者拍照公審的行為感不解,直指「關你X事?」、「我希望我第時小朋友唔會偷影人…然後放上網」,又質疑對方未為人家長才不理解做父母的心情,「小朋友自己攞係應該,你又有冇想過個書包有幾重」、「 返學返成日已經好累我做爸爸都唔想個小朋友拎咁重個書包」。不過亦都有網民指教育方式己大不同,「 現在的公公婆婆係咁架,以前藤條,現在薯條」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: