葵涌2毛孩疑遭棄垃圾桶旁 網民嬲爆:他朝君體也相同

Browse By

養寵物需要有責任感,最怕有狗主「三分鐘熱度」。近日有網民發現有狗隻疑被遺棄在屋邨垃圾桶旁邊,引起不少網民的熱烈討論,鞭撻狗主無良之餘,更設法幫助毛孩。

圖/Facebook群組「巴打絲打 Facebook Club」

發現有狗狗被遺棄的網民周一(28日)在Facebook群組「巴打絲打 Facebook Club」上傳照片,只見一隻貴婦狗連同狗袋被放置在垃圾桶旁邊,棄狗低著頭看狀可憐。據上傳者表示棄狗於葵涌石籬(二)邨被發現,當時有人想要帶走牠,惟管理員聯絡了漁農自然護理署捉狗,「漁記話要番去查晶片 無晶片或主人唔要咁至可以申請領養 漁記佢留左(咗)電話」。孰料漁護署人員到場後再發現另一隻疑遺棄的哥基犬,該哥基犬疑似有掉毛、皮膚病的情況。最後兩隻毛孩被漁護署人員帶走,上傳者

不少網民看後都大感心疼,「 見到甘(咁)好心痛呀,佢既(嘅)世界就只有我地,點解可以甘(咁)都做得出」、「見到忍唔住啲眼淚流咗出嚟, 佢仲咁乖企定定等人返嚟接佢咁」,又狂轟狗主冷血「他朝君體也相同」、「希望狗狗晶片有個人渣主人資料」。更有不少人追問毛孩最新情況,希望可以提供協助。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: