搭紅van經大埔山路遇怪事 「全部人白衫黑褲舉手唔郁好似同人打招呼咁」

Browse By

《那夜凌晨,我坐上了旺角開往大埔的紅VAN》的原創故事幾年於討論區上熱傳,早年更被導演陳果拍成同名電影,而故事亦都令這條紅van路線蒙上一層神秘色彩。近日有網民在社交網站發帖文求「相認」,問道有沒有同坐昨晚(18日)一班紅van的乘客,指小巴行經大埔山路時遇到奇事「大約10點上到大埔山路,有達位置有好多路障、圍柵(唔識講準確地點,得個一段路仔有(路障),如果經過應該會知我講緊邊到),個到個巴士站企滿晒人,全部人清一色白色衫黑色褲,全部人無郁動同埋都係舉起手,但同平時截車手勢唔同,係好似發誓咁舉起手到頭部的,好似同人打招呼咁」。帖文一出旋即受到網民熱議。

網上圖片

事主在Facebook群組「Tai Po 大埔」發文,帖文短短十多小時已經瘋傳網絡。事主指,當時小巴上尚有空位,司機目擊「奇景」後驚嘆一聲然卻沒有停車,到達市中心更提醒行家留意巴士站的情況。事主故而向司機確認,方知道大家都看到同一境況,「怕影響司機揸車,所以一路等到總站司機停車先開口問,問完司機答:你都見到個站好多人?之後答個啲應該係人」。

不少網民看後嘖嘖稱奇,直指事件相當邪門,質疑事件和早前發生的大埔九巴車禍有關。有坐車途經山路的網民前來相認,指「 我見到…當時我坐緊我個fd架車,1015pm左右,又係同你見到同一個畫面…然後我頭痛到依家…」、「 頭先揸車經過見到,一班白裇衫黑褲人,但果(嗰)度係松仔園巴士站,唔係出事果個彎位」。亦都有網民安撫事主,指「你同佢(司機)都見到喎,唔驚啦」、「平生不做虧心事」。

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: