夫婦遺下BB車 的士司機尋遍食肆盼物歸原主

Browse By

昨晚(13日),一對年輕夫婦攜兩名小孩乘的士往九龍灣,但下車時有點衝忙,因此遺下一部BB車與一些嬰兒用品在車尾箱內。的士司機事後發現,急急返回當時夫婦下車現場,並進入商場尋找夫婦盼物歸原主。

   

不料的士司機未能找回夫婦,遂在網上公開物品照片,希望借助網絡尋找失主。司機在Facebook群組「的士司機資訊網 Taxi」發貼尋找夫婦,事後在同一個群組裡,遺下BB車的父親公開發貼讚揚的士司機,感激其熱心的幫忙。「顧生(的士司機)實在太好人喇,佢唔只揸車返轉頭周圍搵我地,明明星期日放假都特登攞返架BB車比我地,我地今次真係十分幸運預到貴人。」

他又表示「我地想再一次感謝顧生同對佢做成不便表示萬分歉意!我地日後出門一定會小心留意。」事主大讚的士司機熱心助人並上傳與司機的合照。最後在貼文補充「 攞BB車嗰陣顧太(的士司機太太)都係度,臨走前我當然要比返啲車馬費,但係佢哋即時佢絕左我,又一施恩莫望報嘅例子。」

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: