【撐廣東話係母語】鄭中基杜汶澤出文怒插教局長 「你辭職啦」

Browse By

近日教育局網頁上載中大普通話教育研究學者文章,當中指出粵語只屬方言而非港人母語的觀點受到歐陽偉豪(Ben Sir)批評,Ben Sir更質疑教局目的是壓抑粵語,造成不少迴響。不少網民都力撐Ben Sir觀點,堅持廣東話母語的地位堅不可摧。一向以敢言見稱的杜汶澤和鄭中基早前亦都在facebook發文,狠批教育局不是,後者更點名怒插教育局局長楊潤雄「你辭職啦」。

杜汶澤昨晚(2日)在facebook發帖,怒指「教育局你噏乜X啫?其實如果粵語唔係你嘅母語,咁我X你老母你都唔知我講乜啦!」帖文更得到不少網民響應留言。今日(3日)阿澤老友鄭中基亦都發文表明立場,更爆火怒插楊潤雄,「你細個阿媽點教你講說話?你依家係點樣諗嘢?用咩語言邏輯?點解連母語係咩都要問人?仲要問個講國語嘅人,你唔好問個西人?你點樣做教育局長?你辭職啦!

較早前的答問大會上,特首林鄭月娥就「母語」問題作出回應,直斥教育界有人無風起浪,強調當局完全無意改變教學語言政策,呼籲勿以懷疑眼光看待每件事情。當被問及自己的母語是甚麼時,林鄭月娥表明不回答這些無聊問題。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: