小店「少女文體」創意餐牌爆紅 以圖代字網民評價兩極

Browse By

長江後浪推前浪,創意這種事不是人人都能領會!近日紅磡一間餐廳的「特色」餐牌成為網民焦點,餐牌以圓邊字體寫上了各種菜式的名,還運用了圖案代替部分文字。不過這份創意似乎不是人人受落,掀起了兩派反應,一派大讚好,但另一批問「想點呀」。

圖/巴打絲打 Facebook Club

有網民在Facebook群組「巴打絲打 Facebook Club」上傳圖片,表示在紅磡附近的一間食肆看見餐牌,還留言問「小二,個餐牌想點呀?」餐牌上不少字都用圖畫代替,好像G餐菜「心」炒牛肉就真係畫咗個「心」出嚟,南乳花生豬手煲就用「花」同「豬」嘅公仔畫出嚟,仲有J餐同P餐個「蝦醬」就畫咗個笑哈哈出嚟,要猜謎語先有得食飯,真係要花啲時間。另外有網民十分眼利,還發現「反而一間茶記有成15個午餐選擇先係亮點」、「好可愛既(嘅)字體」。

欣賞的網民表示「有創意吖唔係個個都寫到㗎」、「好有創意,幾靚呀!」、「係寫得好靚但真係好難睇得明」、「死啦,我一睇就明,係咪我有問題」。但網民也表示「眼都花」、「唔識欣賞睇到燥lol」、「以為好靚,其實睇死人」、「睇完唔想望」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: