批店舖將麵包抽餡再製薄餅 網民反轟前員工冇品

Browse By

回收再用未賣出的食材,到底是環保還是欠衛生?近日有網民在社交網絡上指控一間葵涌的麵包店,稱店舖將未賣出的麵包回收,並抽取當中的餡料再製作其他麵包,引起不少網民討論。

圖/巴打絲打 05食在香港 Facebook Club

圖/巴打絲打 05食在香港 Facebook Club

事緣一位自稱是葵盛東邨某間麵包舖前員工的網民在Facebook「巴打絲打 05食在香港 Facebook Club」群組分享多張圖片和影片,指控前公司每日將賣剩的麵包回收,並將餡料抽起再用來製作其他麵包。從網民貼出的圖片所見,一大盆沾有麵包渣的腸仔正待員工處理,有腸仔被泡在水中,當中有部分顏色暗沉。另外又有片段見到,有員工正在切腸仔,並將腸仔塞入事先搓好的麵團上。據出帖的網民表示,腸仔已放入雪櫃冷藏十幾日,餡料會被「循環再用」製作成薄餅。

然而網民的反應出乎意料,並未有對店家的行舉作出批評,反而留言斥責網民無品「有咩問題先?你離開人地(哋)間公司仲要公審舊公司,你係咪人嚟架?」、「有咩問題,你估淨係呢間先咁?」、「好過浪費,食唔死人咪得」、「就算可能真係唔係好衛生唔係幾好。你都唔應該咁樣post出嚟囉。因為我覺得你嘅心態似係報復!」

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: